Rome

In de zomer van 2020 was ik in Rome en heb de gebouwen bezocht waarover we geleerd hebben in architectuurtypologie.

Pantheon

Op de eerste foto zien we het Pantheon, deze Romeinse rondtempel (118-128 na Chr.) heeft indrukwekkende afmetingen. Het dak wordt gedragen door 16 monolietzuilen van rode en grijze graniet. De tempel is overdekt door een koepel met een doorsnede van 43,20 m en is een perfecte halve bol. Er zijn geen ramen en het licht komt door een ronde opening met een doorsnede van 8,90 m. Door deze opening komt er uiteraard regen, maar door een afwateringssysteem in de vloer vloeit de regen naar één punt.Ooit stonden er in de zeven nissen beelden van goden, maar in de middeleeuwen werd het Pantheon omgevormd tot een katholieke kerk. 

Pantheon

Boog van Titus

De tweede foto is de boog van Titus, het is de oudste triomfboog en opgericht te ere van keizer Titus in het jaar 81. De boog is een herdenking van de overwinning in Palestina en de verwoesting van Jeruzalem in het jaar 70.

boog van Titus

Victor Emanuel II

Het imposante Victor Emanuel II-monument zien we op de derde foto. Dit theatrale neoklassiek gebouw werd gebouwd in 1885 als herdenking van de éénmaking van Italië in de 19de eeuw. Het is nabij het Forum Romanum en er werd een volledige woonwijk afgebroken voor de oprichting van dit monument. De ontwerper Sacconi haalde zijn inspiratie uit het Hellininstische Zeusaltaar. Onze gids vertelde trouwens een leuk weetje over het paard wat voor het monument staat. Als dank aan de notabelen van de stad en medewerkers werd een etentje georganiseerd op een plaats die ze zelf mochten kiezen. Ze kozen de binnenzijde van het holle paard en er konden maar liefst 25 personen plaatsnemen in de buikholte van het paard.

victor Emmanuel 2

Sant Andrea al Quirinale

De prachtige  Sant Andrea al Quirinale kerk is een voorbeeld van de barok (Bernini, 1658-1670). Deze feestelijke en overdadige stijl moest de contrareformatie kracht bijzetten. Beeldengroepen en bouwelementen vormen één geheel.

rome 4

Forum Romanum

Op de laatste foto zien we de Korintische zuilen op het forum Romanum.

Forum Romanum

In Rome zie je heel veel invloeden van verschillende bouwstijlen door de eeuwen heen. Gelukkig zal men nog lang van deze gebouwen kunnen genieten want in Rome zijn de bouwreglementen zeer strikt. Het is bijna onmogelijk om nieuw vastgoed te ontwikkelen in het centrum van Rome.